La religió i l'afirmació de l'individu com a subjecte

Religion and the affirmation of the individual as a subject

Autors/ores

  • Gabriel Amengual Coll Universitat de les Illes Balears, Centre d’Estudis Teològics de Mallorca

Paraules clau:

Relació amb Déu, Relació intersubjectiva, Constitució de l’individu, Subjecte cosificat, Funció social de la religió

Resum

Aquestes reflexions parteixen del fet que la societat actual és massificada i l’individu s’hi veu anul·lat, configurat per les pautes socials imperants, de manera que és clarament cosificat, transformat en objecte. Això obliga a repensar la funció de la religió. La funció que exercia a favor de la cohesió social sembla substituïda per l’acció comunicativa; en canvi, l’individu, cridat a participar en la constitució de consensos, es veu sense referents, aïllat i absorbit per forces impersonals, de manera que cal promoure el ser subjecte de tots. La religió ofereix tot un potencial capaç d’afirmar l’individu. D’aquesta manera, la religió es desplaça de l’àmbit de la legitimació de la societat a l’àmbit dels subjectes, dels individus. La religió manté viu l’interès per la formació de la identitat única dels individus, els factors del consens formador de la societat.

Biografia de l'autor/a

Gabriel Amengual Coll, Universitat de les Illes Balears, Centre d’Estudis Teològics de Mallorca

Gabriel Amengual Coll (Santa Eugènia, 25 de gener del 1946) és canonge de la catedral de Palma i catedràtic de Filosofia a la Universitat de les Illes Balears. Les seves recerques se centren principalment en l'Antropologia Filosòfica, en la Filosofia de la Religió i de la Història, i en la Filosofia Moderna i Contemporània. Destaca molt especialment pels seus estudis sobre l'obra del pensador alemany Hegel.

Portada del segon número d'Horitzó

Descàrregues

Publicades

2022-03-17

Com citar

Amengual Coll, G. (2022). La religió i l’afirmació de l’individu com a subjecte: Religion and the affirmation of the individual as a subject. Horitzó Revista De ciències De La Religió, 1(2), 10–22. Retrieved from https://horitzo.elc.euniv.eu/index.php/horitzo/article/view/40